top of page

LA MEMÒRIA

ABUELOS-BODA.jpg

2018, quaranta-cinc anys després de la mort de l'Agustín i celebrant-se els 80 anys de la batalla de l'Ebre, he sentit la necessitat de complir el somni del meu avi matern, un humil i jove andalús que el 1927 va migrar a Barcelona fugint de la fam i la misèria de la seva vida de miner a Almeria, i que pocs anys després es va trobar immers en una guerra que el marcaria per sempre.

El seu major desig era que el seu primer net, l'únic que va conèixer, l'ensenyés a llegir i escriure. D'aquesta manera, plasmant el record de tot el viscut en aquell tràgic capítol, mantindria viva la memòria al pas dels anys i ajudaria a que mai més es repetissin aquells fets.

​L'Agustín va ser cridat al front el 1938, enviat al Segre i més tard a la Batalla de l'Ebre, on visqué en primera persona els fets més dramàtics que una persona pot viure, fets que dècades i dècades més tard, encara li provocaven llàgrimes en recordar-los.
Avui, en el seu record, neixen els Vins de la Memòria, un homenatge a l'Agustín i a tots els homes i dones que van patir els mals de la guerra, a la meva família i a totes les famílies que patiren i encara avui pateixen. 

Iniciem un recorregut per vinyes carregades d'història, lluita, sentiments i soledat, paisatges que, rere un treball documental de mesos, hem pogut descobrir que van acompanyar a l'Agustín. 
Terres, vinyes concretes, que l'Agustín va trepitjar en primera persona.

​Sóc en Xavi Nolla (*qui sóc), nét de l'Agustín, i és el meu desig que no s'esborri el record del passat, de les persones i els moments, de les penes i el dolor. Només així, recordant, serem capaços de no repetir la història. 
Espero que gaudiu dels Vins de la Memòria, vins amb ànima i esperit, paraules líquides que hem elaborat participant en cada un dels processos, des de la collita fins l'embotellat i la imatge.

bottom of page